Φέτος δεν μπόρεσα να δω πολλές ταινίες στις νύχτες πρεμιέρας. Ανάμεσα σε αυτές που είδα ήταν "Η ιστορία ενός άτακτου κοριτσιού" του Ινδού Buddhadeb Dasgupta, το Broken English της Zoe Cassavetes και η προβολή έκπληξη.
Όσον αφορά την πρώτη ταινία, την είδα εντελώς από σπόντα, γιατί έτυχε να βρίσκομαι κοντά στο Δαναό τη δεδομένη στιγμή και βρήκα εισιτήριο. Πριν τη δω ήμουν αρκετά επιφυλακτική. Ινδική ταινία σκέφτηκα, δεν το έχω και πολύ... Ευτυχώς διαψεύστηκα, η ταινία ήταν πολύ καλή, με υπέροχη φωτογραφία και - αν μη τι άλλο - επρόκειτο για μια ταινία που δε θα είχα την ευκαιρία να ξαναδώ ποτέ!
Το "Broken English" το βρήκα πολύ καλό. Η ταινία με έκανε και γέλασα, με προβλημάτισε, με συγκίνησε και - παρ' όλο που το κύριο θέμα της ήταν ο έρωτας στη σύγχρονη εποχή - δεν ανήκε στην κατηγορία της γλυκανάλατης ρομαντικής κομεντί. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι η ταινία γυρίστηκε σε 20(!) μόλις μέρες το αποτέλεσμα πραγματικά ήταν αξιέπαινο.
Σχετικά με τη μυστική προβολή, επρόκειτο για τρεις ταινίες μικρού μήκους του Todd Haynes: Η πρώτη ήταν το "Assassins: A film concerning Rimbault". Με όλο το σεβασμό που τρέφω στο σκηνοθέτη, πρέπει να έπαιρνε πολλά ναρκωτικά όταν τη γύριζε... Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσω, επρόκειτο προφανώς για οπτικοποίηση, ταυτόχρονα με κάτι σαν απαγγελία, έργων του ποιητή Rimbault. Με κούρασε απίστευτα.
Η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη ήταν το "Superstar: The Karen Carpenter Story". Επρόκειτο για μια πολύ πρωτότυπη μεταφορά της ζωής της διάσημης τραγουδίστριας από τότε που έγινε γνωστή, μέχρι και το θάνατό της από νευρική ανορεξία. Η ταινία είναι απαγορευμένη, καθώς ο αδερφός της Karen είχε μηνύσει το σκηνοθέτη και είχε πετύχει απαγόρευσή της. Η πρωτοτυπία της ταινίας έγκειται στο ότι δε γυρίστηκε με ηθοποιοίύς, αλλά με κούκλες!
Η τρίτη του ταινία ήταν το "Dottie gets spanked", μια υπέροχη προσέγγιση του ψυχισμού ενός αγοριού, πολύ ιδιαίτερου σε σχέση με τα συνομήλικά του αγόρια.
Οι νύχτες πρεμιέρας είναι ένα από τα events που περιμένουν οι Αθηναίοι με μεγάλη λαχτάρα. Λίγη καλύτερη οργάνωση, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις ουρές και στις αίθουσες θα λειτουρούσε βελτιωτικά για το φεστιβάλ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου